Warning: Undefined variable $short_url in /customers/7/0/9/brockerhealth.nl/httpd.www/inc_functions.php on line 864 Positieve psychologie en coaching. - Bröcker Health

Inloggen

Inloggen voor leden van Bröcker Health en voor het bekijken van online videocursussen.


info@brockerhealth.nl
Brocker Health
Brocker Health
Brocker Health

Positieve psychologie en coaching.

Positieve psychologie en coaching.

Zelf ben ik erg gefascineerd door positieve psychologie. Zeker in het vakgebied vitaliteit en duurzame inzetbaarheid kun je positieve psychologie goed gebruiken. Als je er een boek over wilt lezen raad ik Flourish aan van Martin Seligman (wel in het Engels). In dit boek wordt goed beschreven wat positieve psychologie inhoudt. Ook gaat hij dieper in op de termen Perma en Flow.  

P) Positive emotion E) Engagement R) Relationships (positive) M) Meaning A) Accomplishment/Achievement  

Flow Flow is een state of mind waarin je opgaat in een taak of situatie. Hierdoor vergeet je de tijd en heb je geen gevoel van honger meer. Ultieme focus. Vaak ervaar je dit, als jouw beste skill wordt uitgedaagd. Deze flow kan een ultiem gevoel van voldoening geven.  

Hoe gebruiken we positieve psychologie in coaching trajecten  

Voorbeeld: 

1+1=2 6+6=12  

2+2=4 7+7=14  

3+3=6 8+8=15  

4+4=8 9+9+=18  

5+5+9 10+10=20  

Wat valt op?  

99% ziet 2 foute antwoorden, bijna niemand ziet 8 goede antwoorden. Waarom? Vaak richten we ons op wat niet goed gaat, terwijl er al een heleboel wel goed gaat. Denk aan een cijferslot van 5 cijfers. Met 4 goede cijfers gaat het slot nog niet open. Je hebt dan geen compleet nieuwe code nodig. Je hebt alleen nog maar dat ene cijfer nodig en het slot gaat open. De quote luidt ook:  

‘’Als je iets wilt veranderen hoef je geen ander mens te worden. Je moet meer jezelf worden zoals je bent op je beste momenten.’’  

De kunst is dus om bij jezelf na te gaan wat je die dag deed toen het goed ging. Wat maakte die dag nou zo goed? Door hierbij stil te staan leer je hoe je dit vaker kunt toepassen. Juist klein beginnen met de dingen die je makkelijk kunt doen. Je hoeft niet meteen heel groot te beginnen. Begin klein en profiteer meteen van de resultaten.  

‘’Als je de kleine veranderingen niet kunt volhouden, hoe hou je dan de grote veranderingen vol?’’  

In coaching gesprekken kun je tijdens een probleem positieve psychologie goed gebruiken. Zo kan je samen terug kijken naar een tijd dat er zich een vergelijkbare situatie heeft voorgedaan. Welke skills zijn er toen gebruikt om succes te bereiken en hoe gaan deze skills je nu helpen? Door deze manier van coaching blijf je in het positieve en werk je vanuit de skills die je al beheerst.  

Waarom positieve psychologie  

Positieve psychologie is zelf onderhoudend. Dat wil zeggen dat je de opdrachten en oefeningen die je mee krijgt onderdeel worden van jouw manier van denken en doen. Ook blijven de opdrachten en oefeningen hun kracht behouden hoe vaak of hoe lang ze ook worden toegepast, ze zullen niet in kracht of effectiviteit afnemen Door te werken vanuit het positieve zijn mensen meer gemotiveerd hun doel te behalen. Ook worden mensen vaak een stuk gelukkiger en zelfverzekerder, wat natuurlijk een leuke bijkomstigheid is. In mijn ogen is positieve psychologie de tool voor coaching. Niet de enige maar zeker een hele belangrijke. De sleutel tot goede coaching is dat het doel en de weg er naartoe van de mensen zelf is.  

Dennis Bröcker 

 


Terug naar Blog

Referenties (41)Referentie inzenden? "Veel goede begeleiding van Dennis, fijn want hierdoor voel ik mijzelf toch sterker worden, ondanks een langdurige schouderblessure. De sessies zijn afwisselend en blijven op deze manier ook leuk. Vijf sterren van mij!   "
Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling
Petra 21 mei 2018
Sociale Media Volg Brocker Health op Sociale Media. Aanmelden voor nieuwsbrief

Bekijk onze beoordelingen

SBB
Kidsproof
Jeugdfonds Sport en Cultuur
FMS
NL Actief
Spieren voor Spieren
Spieren voor Spieren
KMG