Warning: Undefined variable $short_url in /customers/7/0/9/brockerhealth.nl/httpd.www/inc_functions.php on line 864 Van Vet naar Vet Fit (deel2) - Bröcker Health

Inloggen

Inloggen voor leden van Bröcker Health en voor het bekijken van online videocursussen.


info@brockerhealth.nl
Brocker Health
Brocker Health
Brocker Health

Van Vet naar Vet Fit (deel2)

Van Vet naar Vet Fit (deel2)

De kracht van de kleine veranderingen

 

Deze week is fantastisch begonnen! Afgelopen dinsdag ben ik dan eindelijk officieel 10 kilo afgevallen! Ik zat al een tijdje tegen de 10 kilo aan, maar het lukte maar niet om er overheen te gaan. Het heeft dan even mogen duren, 5 maanden in totaal, maar dan is nu wel die magische grens van de eerste 10 bereikt! Dat klinkt nu ineens een stuk minder indrukwekkend he? 10 kilo afvallen in 5 maanden tijd. En dat klopt, het had heel veel sneller gekund. Maar zou dat beter zijn? Ik denk het niet.

 

Tijdens mijn eerste afspraak met Dennis hadden we het over doelen stellen. Dennis probeerde me ervan te overtuigen om kleine veranderingen toe te passen in mijn leven en niet te snel te willen afvallen. Dit is iets wat totaal niet bij mij paste. Bij alle afvalpogingen hiervoor ging ik meteen voor het uiterste. Dus als ik dan bijvoorbeeld op maandag met een nieuw dieet begon, dan at ik me zondag helemaal klem met alles wat ik op dat moment kon vinden om vervolgens op maandag radicaal om te slaan. Ik heb maanden gehad dat ik volledig glutenvrij en lactosevrij at of dat ik wekenlang een koolhydraatarm dieet volgde. In deze periodes viel ik ontzettend veel en ontzettend snel af. Mensen zagen dan het verschil en gaven complimenten wat extra motiveerde. Maar als ik dan een keer iets at wat niet binnen dit dieet paste, dan was het ook weer klaar. Dan was de hele dag verpest, de hele week en zelfs het hele dieet. In plaats van dat ik mezelf dan kon herpakken, gingen alle remmen er af en viel ik weer terug in mijn oude eetpatroon. Met als gevolg dat ik weer aankwam, soms iets meer dan ik was afgevallen, en vaak zelfs veel en veel meer dan ik kwijt was. Ik moest dus gaan werken aan een beter “gewoon” voedingspatroon en niet meer gaan focussen op rare diëten.

 

Dus toen Dennis mij vertelde dat ik niet te snel moest afvallen, gaf hij aan dat ik maximaal 0,5 kilo per week kwijt moest raken. Dus ik rekende snel uit: er waren nog 12 weken voor het einde van het jaar, 0,5 kilo per week…“Voor het einde van het jaar wil ik 10 kilo kwijt zijn!" Tja… of ik heb moeite met rekenen, of het bleek dat ik na die eerste afspraak niet meteen was veranderd. En al is er zeker wat te zeggen voor dat eerste punt, had het hier toch echt te maken met het tweede. Want ik wist toch zelf wel hoe het moest? Ik heb er jarenlang ervaring mee gehad: in het begin gaat het allemaal een stuk sneller. Dus als je zoveel weegt als ik en je gaat ineens gezonder eten, raak je in het begin heel veel vocht kwijt en dan ben je zo in de eerst week al wel 5 kilo kwijt. Nou dat viel nu dus tegen en ik was nog geen kilo kwijt. En Hoe kwam dat? Omdat ik de eerste twee weken zo goed als niks aan mijn gedrag hoefde aan te passen. Dennis gaf me slechts drie opdrachten mee. De eerste was om elke dag minimaal anderhalve liter water te drinken, de tweede om elke dag te ontbijten (hoefde niet eens gezond te zijn) en de derde om mijn auto verder weg te zetten met parkeren om zo mezelf te dwingen meer te lopen. “Wat een onzin” dacht ik toen. Ik kwam bij hem om af te vallen en in plaats van een vliegende start te maken met hernieuwde motivatie, kreeg ik maar drie kleine opdrachten mee waarmee ik dus echt niet ging afvallen. Je kan wel zeggen dat ik vrij sceptisch was over zijn aanpak. Maar wat bleek nou, deze kleine aanpassingen die weinig tot geen moeite kostten, hadden een enorme invloed op mijn dagelijkse leven. Doordat ik meer water ging drinken, had ik minder behoefte aan andere dranken en at ik automatisch ook minder. Doordat ik elke dag ontbeet had ik minder behoefte om ’s ochtends meteen te beginnen met snacken en er waren zelfs dagen dat ik helemaal niet ging snaaien. En doordat ik m’n auto verder weg zette, had ik ook meer beweging op de dag dat ik niet sportte en genoot ik ook wat meer van de frisse buitenlucht.

 

Uiteindelijk was ik na die eerste twee weken, twee kilo afgevallen. En ja, dit was meer dan die 0,5 kilo per week maar het was niet alsof ik er moeite voor deed. Vervolgens kreeg ik als opdracht om vaker de gezondere keuzes te maken en bij te houden in een app wat ik per dag at. Wat een rotwerk is dat. Natuurlijk wordt het je makkelijk gemaakt doordat je bijvoorbeeld de barcodes van producten kan scannen waardoor de app de voedingswaarden direct registreert, maar het werd vervelend als je verschillende ingrediënten apart moest toevoegen. Het kost dan misschien niet veel tijd om het in te voeren, maar het is toch die extra moeite die er dan moet worden ingestoken waar ik absoluut geen zin in had. Ja, een zwaar leven had ik toen.. Echter, het bijhouden van mijn voeding zorgde er wel voor dat ik me bewust werd van het feit wat ik at op een dag en wat de voedingswaarden daarvan waren. Ik hoefde nog steeds niet altijd de goede keuzes te maken maar ik ging dit wel vaker doen. Het zorgde er bijvoorbeeld voor dat ik een gezondere lunch meenam naar werk en dat ik niet steeds Thuisbezorgd liet langskomen als ik geen zin had om te koken (dit gebeurde veel te vaak). In deze periode besloot ik ook om van m’n cola verslaving af te komen. Ik dronk liters cola op een dag (wel de zero variant, dus dan is het gezond…) En om hiervan af te komen, gebruikte ik de lessen die ik tot dusver van Dennis had geleerd: kleine aanpassingen doen en dus niet in een keer helemaal stoppen. Dus die zondag heb ik een fles cola (of twee flessen) gehad en de volgende dag ben ik radicaal omgeslagen en heb toen weken geen cola gedronken. Oeps. Natuurlijk deed ik het weer zoals ik het altijd heb gedaan, in vier weken tijd leer je dat echt niet af. Maar de boodschap begon wel over te komen bij me en ik merkte dat mijn mentaliteit langzaamaan begon te veranderen.

 

In de afgelopen maanden heb ik geleerd om niet te snel te willen gaan. Ik had mijn doel van 10 kilo afvallen voor 2020 losgelaten, heb langzamerhand steeds meer dingen aangepast in mijn voedingspatroon en heb steeds meer aanpassingen gemaakt in mijn gedrag om nu te kunnen zeggen dat ik goed op weg ben. Nee, ik ben er nog lang niet maar het komt wel. Het is een proces dat nog wel even blijft voortgaan. Zo ben ik vorige week begonnen met het drinken van twee glazen water direct nadat ik ’s ochtends opsta. Een kleine moeite, kost nog geen 30 seconden, maar je begint de dag meteen gehydrateerd waar je de rest van de dag alleen maar profijt van hebt. En natuurlijk vergeet ik het soms wel ’s ochtends, maar dan ga ik de volgende dag gewoon weer door. En laat ik duidelijk zijn, ik maak nog vaak genoeg slechte keuzes: afgelopen maandag heb ik bijvoorbeeld nog een hamburger met patat gehad omdat ik geen zin had om te koken. Maar het grootste gedeelte van de tijd gaat het goed en dat heeft nu dan ook z’n vruchten afgeworpen: de eerste 10 kilo ben ik kwijt!

 

Het is zo nu en dan echt wel frustrerend dat het langzaam gaat: ik sport veel en eet over het algemeen gezond en toch gaat het allemaal zo langzaam. Er zijn genoeg momenten dat ik toch weer radicaal wil gaan omslaan om er een beetje tempo in te krijgen maar ik heb nog geen enkele keer gehad dat ik het wilde opgeven. En dat is de kracht van de kleine veranderingen: het gaat een stuk langzamer dan je zou willen maar het kost je vrijwel geen moeite om permanent je gedrag te veranderen!

Stefan 


Terug naar Blog

Referenties (41)Referentie inzenden? "Veel goede begeleiding van Dennis, fijn want hierdoor voel ik mijzelf toch sterker worden, ondanks een langdurige schouderblessure. De sessies zijn afwisselend en blijven op deze manier ook leuk. Vijf sterren van mij!   "
Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling
Petra 21 mei 2018
Sociale Media Volg Brocker Health op Sociale Media. Aanmelden voor nieuwsbrief

Bekijk onze beoordelingen

SBB
Kidsproof
Jeugdfonds Sport en Cultuur
FMS
NL Actief
Spieren voor Spieren
Spieren voor Spieren
KMG