Warning: Undefined variable $short_url in /customers/7/0/9/brockerhealth.nl/httpd.www/inc_functions.php on line 864 Het virus bevlogenheid als basis voor verandering 2-3 - Bröcker Health

Inloggen

Inloggen voor leden van Bröcker Health en voor het bekijken van online videocursussen.


info@brockerhealth.nl
Brocker Health
Brocker Health
Brocker Health

Het virus bevlogenheid als basis voor verandering 2-3

Het virus bevlogenheid als basis voor verandering 2-3

Iedereen is drager van het virus bevlogenheid. Dit uiterst besmettelijke virus verspreidt zich razendsnel op de werkvloer en kan vervolgens zorgen voor een episode van plezier en succes binnen jouw team of organisatie. Hoe kan je dit virus naar de oppervlakte krijgen?  Het virus kan voor jou en je collega’s wel eens een mooie stap zijn in het volhouden van goede voornemens en andere veranderingen. 
De basis elementen van bevlogenheid zijn commitment, energie (vitaliteit) en absorptievermogen. Het vermogen om (gedrags) veranderingen aan te blijven gaan is onlosmakelijk met deze factoren verbonden. 
Beschikt een bevlogen collega dan standaard over verandervermogen? Niet noodzakelijkerwijs. Je bent al wel een heel eind onderweg als je bevlogen je werk uitvoert. Je vermogen om te veranderen heeft te maken onderstaande factoren. 

Veranderbereidheid: Heb je zin in een verandering en zie je het nut en de noodzaak ervan in? Heb jehelder wat deze verandering gaat betekenen? Hiervoor heb je een gezonde dosis basis energie nodig. 

Verandervaardigheid: beschik je over de juiste vaardigheden om een verandering te realiseren?

Je kunt heel vaardig zijn maar als je geen urgentie voelt en niet ziet waartoe een verandering leidt dan kan het heel moeizaam worden en andersom geldt dat uiteraard net zo. 
Hieronder schets ik een stappenplan waarmee je de kans op een succesvolle verandering vergroot. Succes geeft energie, daarmee leg je de basis voor de borging. 

Willen (No pain, No gain) 
Urgentie is de sleutel naar verandering. Hoe krijg je jouw hart sneller aan het kloppen? Door de zaken zo nu en dan ook eens op scherp te durven zetten! Waar krijg je buikpijn van? Je kunt je urgentie ook halen uit je ambitie. De buikpijn komt voort uit het wel of niet realiseren van de ambities.  Welke betekenis heeft de verandering voor jou? Voor je klant en je bedrijf? De energie voor de verandering zit grotendeels dichtbij, namelijk je hart. Luister naar je hart, dat ‘klopt’ altijd.

Snappen (hoofd)
De verandering is een beweging van A naar B. Je moet snappen wat je moet doen om B te bereiken. Dit betekent concrete en realistische stappen in termen van gedrag. Het kan bij complexe verandering ook nuttig zijn om stil te staan bij wat je moet gaan loslaten en dus heel bewust afscheid nemen van wat je niet meer gaat doen. Automatismen liggen diep verankerd in je brein. Op dit diepe niveau in je brein leer je door ‘’ belonen en straffen’’ Als je dus helder hebt wat nieuw gedrag moet zijn ga je ervaren dat je op weg bent en ervaar je beloning. Tegelijkertijd ga je ‘’ oud gedrag ‘’ als slecht ervaren. Zo maak je de kans op succes groter. Zie het als een wandeling van A naar B. Tijdens een wandeling vind je het toch ook prettig om af en toe richtingaanwijzers tegen te komen die je vertellen dat je nog on track bent? Met veranderen is dat eigenlijk niet anders. Korte en realistische doelen motiveren! 

Kunnen
Beschik je over de juiste vaardigheden om te veranderen? Wat heb je nodig? Een juiste balans tussen actie en reflectie gaat je hierin helpen. Betrek hierin bijvoorbeeld je collega’s.

Doen 
Oefenen maar! Naast het veranderen van je gedrag verdient het ook de aandacht om de context te managen. Als je de context ook verandert is de kans op succes groter. Hoe bekender de context voor je brein is des te groter is de kans dat je blijft vervallen in oude gewoontes. Met context bedoel ik het gedrag van je collega’s tot en met de inrichting van je werkplek. Stel je jezelf ten doel niet meer te snoepen, haal dan ook de drop uit je zakken en je bureaulade en vraag je collega’s om je geen snoep meer aan te bieden. 
Sta jezelf toe om te leren. Wie leert er zonder ‘’ fouten ‘’ te maken? Deze fase mag een experiment zijn. Spannend, leuk en uitdagend. Stel jezelf motiverende doelen waarin je eigen invloed het grootst is. Denk aan doelstellingen over het proces of eigen gedrag.

Blijven doen: Hoe houd je dit vast? Borgen van verandering is erg lastig. Oude paden in het brein zijn hardnekkig. Als je in oude situaties terechtkomt herkent je brein dit als bekende prikkel dit en dan is het aannemelijk dat je weer oud gedrag laat zien. Ditzelfde principe geldt als je veel drukte en stress ervaart. Sta jezelf die ruimte toe anders is veranderen niet leuk meer. 

Samengevat een aantal factoren op een rij het virus bevlogenheid triggeren en je verandervermogen versterken. 
-    Zorg voor een vitale leefstijl. Om te kunnen absorberen en om tegenslagen te incasseren heb je energie nodig. De hoeveelheid beschikbare energie beïnvloed je door een gezonde leefstijl. 
-    Belonen van nieuw gedrag en bestraffen van oud gedrag. Maak nieuw gedrag leuker en efficiënter dan oud gedrag. Dat kan openlijk maar kan ook heel goed een intern proces zijn. 
-    Reflexen doorbreken door:
o    Positive Self Talk: stop of nee te zeggen tegen jezelf. 
o    Time out te nemen en afleiding zoeken. 
-    Richting aanwijzers gebruiken. Denk aan post it papiertje op je computerscherm tot en met geagendeerde notities in je telefoon. 
-    Raak hart en hoofd en denk daarover na voordat je begint. 
-    Managen van de context. Zorg voor sociale steun of druk en laat de omgeving voor je werken.
In hoeverre heeft dit virus al grip op jou? Succes met het volhouden van je goede voornemens en andere veranderingen de je aangaat de komende periode.  Laten we dit keer op hopen op een epidemie! 

Vragen over coaching en of gedragsverandering en hoe het jou kan helpen jouw doel te halen? 

Stuur je vraag naar dennis@brockerhealth.nl 

Coaching Gedragsverandering Amersfoort Vathorst online 


Terug naar Blog

Referenties (41)Referentie inzenden? "Veel goede begeleiding van Dennis, fijn want hierdoor voel ik mijzelf toch sterker worden, ondanks een langdurige schouderblessure. De sessies zijn afwisselend en blijven op deze manier ook leuk. Vijf sterren van mij!   "
Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling
Petra 21 mei 2018
Sociale Media Volg Brocker Health op Sociale Media. Aanmelden voor nieuwsbrief

Bekijk onze beoordelingen

SBB
Kidsproof
Jeugdfonds Sport en Cultuur
FMS
NL Actief
Spieren voor Spieren
Spieren voor Spieren
KMG