Warning: Undefined variable $short_url in /customers/7/0/9/brockerhealth.nl/httpd.www/inc_functions.php on line 864 Pesten, 6 tips voor ouders - Bröcker Health

Inloggen

Inloggen voor leden van Bröcker Health en voor het bekijken van online videocursussen.


info@brockerhealth.nl
Brocker Health
Brocker Health
Brocker Health

Pesten, 6 tips voor ouders

Pesten, 6 tips voor ouders

Pesten is helaas nog steeds een veelvoorkomend probleem. Ouders weten soms niet dat hun kind gepest wordt of dat hun kind pest. Op school heerst er een andere groepsdynamiek, hebben kinderen een andere rol of plek dan thuis in het gezin of sportclub. Het kan dus voorkomen, wellicht mede door groepsdruk, dat jouw kind op school ander gedrag laat zien dan thuis.
Iemand die pest heeft een podium nodig. Elk individu uit de groep heeft hier dus invloed op want, zonder podium geen pestgedrag. Je zou kunnen zeggen dat het een individuele actie vergt om een collectief probleem te stoppen. 

Kinderen die pesten, doen dit niet zonder reden. Vaak zijn zij zelf “slachtoffer” van een situatie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het kind zelf gepest wordt in een andere omgeving, heel onzeker is of een onveilige omgeving thuis heeft. Uiteraard valt pesten en geweld nooit goed te praten en moet direct aangepakt worden. Toch is het goed om als ouders van een kind dat gepest wordt, hier bewust van te zijn. 

Vaak worden plagen en pesten met elkaar verward. We spreken van plagen als het incidenteel gebeurt en (meestal) beide partijen kunnen lachen om de situatie. We spreken van pesten als het structureel gebeurt, met de intentie de ander pijn te doen. Hierbij eindigt een partij verdrietig. 

Als jouw kind gepest wordt is het volgende belangrijk:

1. Praat met jouw kind zonder daarbij jouw eigen ervaring of mening mee te nemen. Luister en stel verduidelijkingsvragen waar nodig. Zo voelt jouw kind zich serieus genomen en gehoord. De drempel om met een volwassene in gesprek te gaan, wordt zo verlaagd. 

2. Geef jouw kind handvatten om met het pestgedrag om te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld adviseren met de leerkracht in gesprek te gaan of leren reageren op pestgedrag. Belangrijk is dat je als ouder nooit iets onderneemt tegen de zin van jouw kind in. 

3. Zorg dat voor jouw kind het verschil tussen klikken en melden duidelijk is. Klikken doe je als je iemand in de problemen wilt brengen, melden doe je wanneer je wilt dat iets stopt. 

4. Houd een logboek om te kijken hoe vaak het pesten voorkomt en noteer daarbij ook wat er voorgevallen is.

5. Onderneem samen met jouw kind activiteiten waar hij of zij zelfvertrouwen van krijgt. Een kind met veel zelfvertrouwen is weerbaarder en wordt minder snel slachtoffer van pestgedrag. 

6.  Licht de school in. 

Kinderen die zich weerbaar opstellen, kunnen een situatie aanpakken met behoud van zelfrespect en respect voor de ander. Zij kunnen de situatie ontmijnen. Door een weerbare houding verschuiven de machtsverhoudingen. Deze kinderen hebben zelfvertrouwen, wat de basis is voor weerbaarheid. 

Tijdens onze lessen zelfverdediging zetten we enerzijds in op de weerbaarheid en zelfvertrouwen van de kinderen, anderzijds op hun verantwoordelijkheid als individu binnen een groep. Zo leren de kinderen in te grijpen wanneer pestgedrag de kop op steekt en wordt de kans om zelf slachtoffer te worden een stuk kleiner. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met een van onzen trainers of neem een kijkje op www.stoppestennu.nl.

Geerdien Vooijs


Terug naar Blog

Referenties (42)Referentie inzenden? "Veel goede begeleiding van Dennis, fijn want hierdoor voel ik mijzelf toch sterker worden, ondanks een langdurige schouderblessure. De sessies zijn afwisselend en blijven op deze manier ook leuk. Vijf sterren van mij!   "
Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling
Petra 21 mei 2018
Sociale Media Volg Brocker Health op Sociale Media. Aanmelden voor nieuwsbrief

Bekijk onze beoordelingen

SBB
Kidsproof
Jeugdfonds Sport en Cultuur
FMS
NL Actief
Spieren voor Spieren
Spieren voor Spieren
KMG