Warning: Undefined variable $short_url in /customers/7/0/9/brockerhealth.nl/httpd.www/inc_functions.php on line 864 Van vet naar vet fit! - Bröcker Health

Inloggen

Inloggen voor leden van Bröcker Health en voor het bekijken van online videocursussen.


info@brockerhealth.nl
Brocker Health
Brocker Health
Brocker Health

Van vet naar vet fit!

Van vet naar vet fit!

Een nieuw begin

Mijn naam is Stefan, ik ben 26 jaar oud en ik weeg ... Dat’s toch gek he? Een simpel feitje om te vermelden maar om een of andere reden toch een taboe als je te zwaar bent. Misschien omdat je je dan toch schaamt dat je zoveel weegt en dat je het zover hebt laten komen. Maar aan de andere kant, iedereen die mij ziet, weet dat ik veel te zwaar ben. Om te verhullen hoe ik er echt uitzie, draag ik altijd te grote kleding. Alsof dat werkt… In alle voorgaande pogingen om af te vallen, heb ik dan ook aan weinig mensen verteld dat ik er mee bezig ging omdat ik me er voor schaamde. Alle vorige keren deed ik alsof er geen probleem is, alsof ik niet te zwaar ben. En als je er niet over praat, dan is er ook geen probleem. Dus dit keer is het anders. Dit keer vertel ik aan iedereen waar ik mee bezig ben en dat kan je volgen in mijn blog: van vet naar vet fit!

 

Op 5 oktober om 12.00 uur loop ik binnen bij Dennis van Bröcker Health in Amersfoort. Ik ben al een tijdje met Dennis in gesprek om te kijken of hij me kan helpen mijn doelen te bereiken. Steeds had ik weer een excuus om het niet te doen, maar uiteindelijk heb ik toch besloten om naar hem toe te gaan. We gaan zitten, ik krijg een kop koffie en hij vraagt: “waar kan ik je mee helpen?” En voor ik die vraag beantwoord, is het belangrijk om kort wat achtergrond te vertellen.

 

Mijn hele leven kamp ik al met overgewicht. Van jongs af aan was ik de zwaarste in de klas, kon ik nooit meekomen met gym en spelletjes doen buiten was een ramp (wegrennen was nou niet echt mijn specialiteit). Vanaf het moment dat ik op de middelbare school zat, heb ik verschillende diëten geprobeerd: Sonja Bakker, Grip op Koolhydraten, Vetarm, Paleo, Keto dieet, Sapkuren, etc. Er moet zeg maar nog een dieet worden uitgevonden dat ik nog niet heb geprobeerd. En geen van deze diëten werkte. Of nou ja, het dieet werkte wel, want elk dieet werkt zolang je het maar volhoudt, maar ik kon het niet volhouden. Hoeveel kilo’s ik ook kwijt raakte, in mijn hoofd bleef ik dat dikke jochie die nog steeds niet met eten kon omgaan. Zo was ik bijvoorbeeld met Sonja Bakker 10kg afgevallen. Vervolgens zei de schoolarts dat ik wel weer iets meer mocht eten en voor ik het wist was ik 20kg aangekomen. Ik ben bij verschillende diëtisten geweest, psychologen en personal trainers. Ik heb ook zeker wel aangetoond dat ik heel veel kan afvallen. Zo ben ik 2013 in 3 maanden tijd 25kg afgevallen maar dat ben ik ook weer allemaal aangekomen plus nog heel veel meer. Dus toen Dennis mij vroeg waar hij mij mee kon helpen was het antwoord duidelijk: gedragsverandering.

 

Als je je hele leven met eten bezig bent, weet je na een tijdje wel wat goed voor je is en wat niet. Je hoeft geen voedingsexpert te zijn om te weten dat als je minder calorieën op een dag binnenkrijgt dan je verbrandt, je gaat afvallen. Mijn probleem is echter dat ik nooit voor een langere periode consistent ben geweest in het minder eten dan ik verband op een dag. En dit is de kern van het probleem: ik weet wat ik moet eten en vooral ook wat ik niet moet eten maar het lukte me gewoon niet om het te doen. Naast voeding is er natuurlijk nog een ander belangrijk onderdeel van fit worden: sporten. Ik heb periodes gehad dat ik heel fanatiek heb gesport en ik heb periodes gehad dat ik helemaal niet bezig was met sporten. Vorig jaar was de trap van de hal naar de voordeur van mijn huis al een uitdaging (dit zijn 4 traptreden…). Ik wist dat het dus ook een uitdaging zou worden om dagelijks meer te bewegen.

 

Op 5 oktober vroeg Dennis mij aan het einde van de eerste afspraak: “Ga je ook aan anderen vertellen waar je mee bezig bent?” Waarop ik heel stellig antwoordde “Nee.” Toen hij vroeg waarom ik het niet wilde vertellen aan anderen, wist ik hier het antwoord niet op. Oke nee, nu lieg ik, ik wist het antwoord wel maar wilde het niet hardop uitspreken. Dus Dennis antwoordde maar namens mij: “Je wilt het niet vertellen aan anderen omdat er een mogelijkheid is dat het je niet lukt en je wilt niet aan anderen moeten uitleggen waarom je hebt gefaald.”

 

We zijn nu precies 5 maanden verder. Ik ben ondertussen bijna 10 kilo afgevallen en ben in januari begonnen met een “100 day sport challenge.” Ik ben er trots op waar ik mee bezig ben, ik ben trots op wat ik tot nu toe heb bereikt en ik deel graag mijn verhaal. Van mij geen verhalen over hoe geweldig het altijd gaat en hoe makkelijk het me afgaat, want dat is niet zo. Wat je van mij te lezen krijgt, is hoe ik omga met deze strijd, tegen welke uitdagingen ik aanloop en de dingen die ik leer in de maanden die volgen. Gaat het dus nu altijd helemaal goed? Zeker niet. Maar ga ik de strijd dan nu eindelijk winnen? Absoluut, zonder twijfel.


Terug naar Blog

Referenties (41)Referentie inzenden? "Veel goede begeleiding van Dennis, fijn want hierdoor voel ik mijzelf toch sterker worden, ondanks een langdurige schouderblessure. De sessies zijn afwisselend en blijven op deze manier ook leuk. Vijf sterren van mij!   "
Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling
Petra 21 mei 2018
Sociale Media Volg Brocker Health op Sociale Media. Aanmelden voor nieuwsbrief

Bekijk onze beoordelingen

SBB
Kidsproof
Jeugdfonds Sport en Cultuur
FMS
NL Actief
Spieren voor Spieren
Spieren voor Spieren
KMG